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Guidance for New Hydrocodone 
Implementation

By now, everyone who is involved with the prescription 
business knows that all hydrocodone products, whether they 
are hydrocodone only or a hydrocodone combination, have 
been reclassified as Schedule II controlled drugs. Because 
this case of rescheduling has been different than most other 
cases, there have been numerous questions about what can 
and cannot be done. Although many of your questions may 
have been answered by now, the Alabama State Board of 
Pharmacy felt it important to review the more frequently 
asked questions.

The new rescheduling went into effect October 6, 2014. 
As of that date, any prescription for hydrocodone products 
issued on or after October 6, 2014, will be a Schedule II 
prescription, and all regulations regarding Schedule II con-
trolled drugs will apply. Of course, that means no refills on 
the prescription; no prescriptions phoned in, unless in the 
case of an emergency; the prescription may not be signed by a 
physician’s assistant, a certified nurse practitioner, or a nurse 
midwife; and there are limits on the specific items recorded 
on the prescription that may be altered by the pharmacist.

“Upon the effective date of this final rule, any person who 
handles [hydrocodone combination products (HCPs)] will 
be subject to the CSA’s schedule II regulatory controls and 
administrative, civil, and criminal sanctions applicable to the 
manufacture, distribution, dispensing, importing, exporting, 
engaging in research, conducting instructional activities, 
and conducting chemical analysis, of schedule II controlled 
substances.” Source: www.deadiversion.usdoj.gov/fed_regs/
rules/2014/fr0822.htm.

Prescriptions for hydrocodone products filled before 
October 6, 2014, and having refills may be refilled for no 
more than five total refills; refills may not occur more than 
six months after the original filling of the prescription; and 
no refill may occur after April 8, 2015. For the life of this 
prescription, it is being treated as a Schedule III controlled 
drug.

The computer system in the pharmacy must have the 
ability to record and document the handling of the pre-
scription and refill it as a Schedule III refill. If the computer 

system can only document the prescription as Schedule II, 
then refills or prescription transfers are not allowed. In that 
case, all prescriptions must be treated as new Schedule II 
prescriptions.

Transfer of Schedule III prescriptions from before 
October 6, 2014, with refills remaining. This is one of the 
most confusing parts of the new regulation. If the receiv-
ing pharmacy has a computer system that can record refills 
at a Schedule III level, and if the prescription is treated as 
a transfer throughout the process, a prescription may be 
transferred to another pharmacy and the refills remaining 
may be dispensed from the second pharmacy. However, if 
the receiving pharmacy created a “new” prescription rather 
than handling the prescription as a transfer, then the new pre-
scription would be Schedule II and there would be no refills.

The Drug Enforcement Administration (DEA) website, 
www.deadiversion.usdoj.gov/fed_regs/rules/2014/fr0822 
.htm, makes the following statement. Note that it states refills 
may be dispensed in accordance with 21 CFR 1306.25, which 
is the policy on transferring Schedule III drugs.

Prescriptions. All prescriptions for HCPs must comply 
with 21 U.S.C. 829(a) and must be issued in accordance 
with 21 CFR part 1306 and subpart C of 21 CFR part 
1311 as of October 6, 2014. No prescription for HCPs 
issued on or after October 6, 2014 shall authorize any 
refills. Any prescriptions for HCPs that are issued before 
October 6, 2014, and authorized for refilling, may be 
dispensed in accordance with 21 CFR 1306.22-1306.23, 
1306.25, and 1306.27, if such dispensing occurs before 
April 8, 2015.

Manufacturer labeling, quotas, and repackaging. DEA 
has stated that “All labels, labeling, and packaging for com-
mercial containers of HCPs must comply with 21 U.S.C. 825 
and 958(e), and be in accordance with 21 CFR part 1302 as 
of October 6, 2014, except with respect to exchanges for 
purposes of relabeling/repackaging as provided below under 
‘Quotas.’” There will not be a similar requirement for hav-
ing only products labeled as Schedule II controlled drugs in 
retail pharmacies. However, a pharmacy may send hydroco-
done products back to the manufacturer for relabeling from 
Schedule III to Schedule II. This relabeling will be allowed 
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paper entitled NCPDP Recommendations and Guidance for 
Standardizing the Dosing Designations on Prescription Con-
tainer Labels of Oral Liquid Medications, which is available at 
www.ismp.org/sc?id=337. The white paper supports mL as the 
standard unit of liquid measure used on prescription container 
labels for oral liquid medications. It also calls for dosing devices 
with numeric graduations, and for units that correspond to the 
container labeling to be easily and universally available, such 
as including a device each time oral liquid prescription medica-
tions are dispensed. NCPDP also reiterates that dose amounts 
should always use leading zeroes before the decimal point for 
amounts less than one, and should not use trailing zeroes after 
a decimal point on labels for oral liquid medications.

The white paper comes as welcome news and is well-
aligned with the ISMP 2014-15 Targeted Medication Safety 
Best Practices for Hospitals, Best Practice 5, which calls for 
organizations to use oral liquid dosing devices (oral syringes/
cups/droppers) that only display the metric scale. The white 
paper also comes at a time when the Centers for Disease Control 
and Prevention, ISMP, the Consumer Healthcare Products As-
sociation, the United States FDA, the US Metric Association, 
and the American Academy of Pediatrics have initiatives in 
place that will help guide health care organizations to commit 
to metric measurements.

ISMP recommends the following actions to help prevent 
errors:

♦♦ Use only metric units, not teaspoon or other non-metric 
measurements, for all patient instructions, including those 
listed in prescribing and pharmacy computer systems. 
This should cover directions incorporated into computer 
system mnemonics, speed codes, or any defaults used to 
generate prescriptions and prescription labels.

♦♦ Take steps to ensure patients have an appropriate device 
to measure oral liquid volumes in milliliters.

♦♦ Coach patients on how to use and clean measuring de-
vices; use the “teach back” approach and ask patients or 
caregivers to demonstrate their understanding.

DEA Classifies Tramadol a Controlled 
Substance 

Under a final rule published in the Federal Register, the 
pain reliever tramadol is now classified as a Schedule IV 
controlled substance. As of August 18, 2014, DEA requires 
manufacturers to print the “C-IV” designation on all labels 
that contain 2-[(dimethylamino)methyl]-1-(3-methoxyphenyl)
cyclohexanol (tramadol), including its salts, isomers, and salts 
of isomers. The agency notes that every “DEA registrant who 
possesses any quantity of tramadol on the effective date of this 
final rule must take an inventory of all stocks of tramadol on 
hand as of August 18, 2014, pursuant to 21 U.S.C. 827 and 
958, and in accordance with 21 CFR 1304.03, 1304.04, and 
1304.11 (a) and (d).” In addition, all “prescriptions for tramadol 
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DEA Reschedules Hydrocodone 
Combination Products as Schedule II 

Drug Enforcement Administration (DEA) has published 
its final rule rescheduling hydrocodone combination products 
from Schedule III to Schedule II in the Federal Register. The 
change imposes Schedule II regulatory controls and sanctions 
on anyone handling hydrocodone combination products, effec-
tive October 6, 2014. DEA first published the proposed rules 
in March 2014 in response to a Food and Drug Administration 
(FDA) recommendation. DEA received almost 600 public com-
ments regarding the proposed rules after they were published, 
with a small majority of the commenters supporting the change, 
DEA notes in a press release, which is available at www.justice 
.gov/dea/divisions/hq/2014/hq082114.shtml. 

The announcement is available on the Federal Register website 
at https://federalregister.gov/articles/2014/08/22/2014-19922/
schedules-of-controlled-substances-rescheduling-of- 
hydrocodone-combination-products-from-schedule.
The mL-Only Standard for Liquid Dosing 
Gathers Steam

This column was prepared by the 
Institute for Safe Medication Practices 
(ISMP). ISMP is an independent nonprofit 

agency and federally certified patient safety organization 
that analyzes medication errors, near misses, and potentially 
hazardous conditions as reported by pharmacists and other 
practitioners. ISMP then makes appropriate contacts with 
companies and regulators, gathers expert opinion about 
prevention measures, and publishes its recommendations. To 
read about the risk reduction strategies that you can put into 
practice today, subscribe to ISMP Medication Safety Alert!® 
Community/Ambulatory Care Edition by visiting www.ismp 
.org. ISMP provides legal protection and confidentiality for 
submitted patient safety data and error reports. Help others by 
reporting actual and potential medication errors to the ISMP 
National Medication Errors Reporting Program Report online 
at www.ismp.org. E-mail: ismpinfo@ismp.org.

ISMP first reported on the confusion of teaspoonfuls and 
milliliters (mL) in its newsletter in 2000, and in 2009, issued 
a call for practitioners to move to sole use of the metric system 
for measuring over‐the-counter and prescription oral liquid 
doses, but mix‐ups have continued to result in the serious injury 
of children and adults. Use of the metric system alone when 
prescribing, dispensing, and administering medications would 
prevent mix‐ups because there would only be one method used 
to communicate and measure doses.

The health care industry is beginning to acknowledge the 
risk of confusion when using non‐metric measurements, espe-
cially with oral liquid medications. The National Council for 
Prescription Drug Programs (NCPDP) just released a white 
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or products containing tramadol must comply with 21 U.S.C. 
829, and be issued in accordance with 21 CFR part 1306 and 
subpart C of 21 CFR part 1311 as of August 18, 2014.” 

The announcement is available on the Federal Register website 
at www.federalregister.gov/articles/2014/07/02/2014-15548/
schedules-of-controlled-substances-placement-of-tramadol-
into-schedule-iv.
FDA Lowers Recommended Starting 
Dose for Lunesta Due to Risk of Morning 
Impairment

FDA has lowered the recommended starting dose of the 
sleep drug Lunesta® (eszopiclone) from 2 mg to 1 mg. Patients 
who are currently taking 2 mg and 3 mg doses of eszopiclone 
should contact their health care provider to ask for instructions 
on how to continue to take their medication safely at a dose 
that is best for them, FDA advises. The dose change came 
after findings from a study of 91 healthy adults found that the 
medication was associated with impairment to driving skills, 
memory, and coordination for as long as 11 hours after the 
drug is taken, FDA notes. 

More information is available in an FDA news release at 
www.fda.gov/newsevents/newsroom/pressannouncements/
ucm397453.htm.
Lidocaine Should Not Be Used to Treat 
Teething Pain in Children, FDA Warns

FDA is recommending that prescription oral viscous li-
docaine 2% solution should not be used to treat infants and 
children with teething pain, and is now requiring a new boxed 
warning to be added to the drug label to highlight this informa-
tion. Oral viscous lidocaine solution is not approved to treat 
teething pain, and use in infants and young children can cause 
serious harm, including death, indicates FDA in a June 2014 
Safety Announcement. FDA advises health care providers not 
to prescribe or recommend this product for teething pain. FDA 
is also requiring the “Warnings” and “Dosage and Administra-
tion” sections of the drug label to describe the risk of severe 
adverse events and to include additional instructions for dosing 
when the drug is prescribed for approved uses.

In 2014, FDA reviewed 22 case reports of serious adverse 
reactions, including deaths, in infants and young children who 
were either given lidocaine for treatment of mouth pain, or who 
accidentally ingested the medication. 

More information is available in the safety announce-
ment on FDA’s website at www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ 
ucm402240.htm.
FDA Reiterates Warning Against Using 
NuVision Pharmacy Products

Health care providers should not use or distribute 
compounded drugs marketed as sterile produced by Downing 
Labs, LLC, of Dallas, TX, also known as NuVision Pharmacy, 

warns FDA. Inspection results issued on July 16, 2014, indicate 
that FDA observed unsanitary conditions resulting in a lack 
of sterility assurance of sterile drug products produced by the 
company, which may put patients at risk, FDA notes in the safety 
announcement. “The inspection revealed sterility failures in 19 
lots of drug products intended to be sterile, endotoxin failures in 
three lots of drug products, and inadequate or no investigation 
of these failures,” states FDA in the announcement.

In 2013, the agency issued several similar warnings fol-
lowing NuVision’s refusal to recall all sterile products. In 
April 2013, NuVision recalled methylcobalamin injection and 
lyophilized injection products, citing concerns about sterility 
in the wake of adverse event reports. Health care providers 
and consumers may report adverse events or quality problems 
associated with NuVision products to FDA’s MedWatch Safety 
Information and Adverse Event Reporting Program.

Additional information is available in the safety announce-
ment, available on FDA’s website at www.fda.gov/Drugs/
DrugSafety/ucm405940.htm.
JCPP Releases New Patient-Care 
Document to Promote Consistency

The Joint Commission of Pharmacy Practitioners (JCPP) has 
released a resource document aimed at promoting consistency 
in the pharmacists’ process of patient care service delivery. 
“Pharmacists’ Patient Care Process” was developed by examin-
ing key source documents on pharmaceutical care and medica-
tion therapy management. The document describes the process 
in five parts: collect, assess, plan, implement, and follow-up.

JCPP brings together the chief executive officers and 
elected officers of national pharmacy associations, including 
the National Association of Boards of Pharmacy®, to create a 
forum for discussion and opportunity for collaborative work 
on issues and priorities of pharmacy practice.

The document can be downloaded online at www.pharmacist 
.com/sites/default/files/JCPP_Pharmacists_Patient_Care_ 
Process.pdf.
CPE Credit Offered for FDA Course on 
Misleading Prescription Drug Promotion

To raise awareness about the risks associated with false or 
misleading prescription medication marketing, FDA, in partner-
ship with Medscape, is offering an online, one-hour continuing 
education course through its Bad Ad Program. Pharmacists 
may receive continuing pharmacy education (CPE) credit by 
taking this course. Learning objectives, faculty information, 
and other information is available on the course’s website at 
www.sigmatech.com/BadAd. There is no registration fee for 
the course. Upon completion, pharmacists will receive one 
Accreditation Council for Pharmacy Education-accredited CPE 
hour (0.1 continuing education unit).
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if it occurs before December 8, 2014. A DEA Form 222 or 
invoice would be used to record the transfer and reflect that 
the transfer occurred pursuant to the authority contained in 
this final rule.

No manufacturer may produce hydrocodone products after 
October 6, 2014, without obtaining an individual manufactur-
ing quota. Products being returned for relabeling shall not 
be considered part of that quota.

Concern for safe storage of Schedule II drugs. Retail 
pharmacies are not required by the Controlled Substances 
Act (CSA) or DEA regulations to place Schedule II controlled 
substances (CS) in a vault or safe. In accordance with 21 
CFR 1301.75(b), pharmacies may disperse Schedule II CS 
throughout their stock of non-CS in such a manner as to 
obstruct the theft or diversion of the CS.

Inventory. Although the time has passed, the law required 
that all registrants take an inventory of their hydrocodone 
products before business hours on October 6, 2014. They 
will also need to keep a copy of this inventory in an easily 
retrievable file.
Reminder About Continuing Education 
Hours

The Board has begun the process of renewing licenses for 
both pharmacists and for pharmacies and pharmacy busi-
nesses. That will continue through December 31, 2014. You 
may renew after that date, but there is a penalty attached. 
If you visit the Board’s website, you will find instructions 
regarding use of the renewal software.

One of the questions asked in the renewal process is 
whether or not you will have acquired all necessary continu-
ing education (CE) hours by December 31, 2014. With the 
new National Association of Boards of Pharmacy® (NABP®) 
service CPE Monitor® to document CE hours, it will be much 
easier for the Board office to view the number of CE hours 
actually acquired over the last two-year period. It is easy to 
reason that you will pay the fine or acquire extra CE hours 
if you are short. While that may be true, most pharmacists 
forget that not having sufficient CE hours is a charge that the 
Board must report to the National Practitioner Data Bank 
(NPDB). The Board’s contract with NABP requires that the 

Board report a variety of charges to the NPDB, and those 
charges range from addiction, to unprofessional conduct, to 
missed child support, to not participating in sufficient CE.

In an effort to be accommodating for technicians during 
last year’s registration, the Board altered the way it calculates 
CE hours. Pharmacists must still acquire a total of 30 hours 
of CE, with 15 hours per year, and of those 30 hours, three 
hours in each year must be live CE. When tallying hours 
for technicians, the Board found some people who had all 
their hours, but the hours were not evenly divided into two 
years. The Board determined that it would not bring charges 
against people who had the correct total number of hours, 
even though the hours may not be evenly distributed over 
two years. The Board agreed that it would apply the same 
standard to pharmacist hours for this year’s renewal cycle, 
which is helpful in case you did not complete all required 
hours for 2013.

If you need to know the number of hours you have acquired 
to date, you can visit www.MyCPEmonitor.net and log into 
your e-Profile. There is still time to complete your CE hours, 
and there are some very interesting programs in the state. 
Of course, you also have the options of online programs and 
pharmacy journals.
Reminder

Please notify the Board in writing of any change of address 
or employment within 10 days.
Do You Know a Pharmacist or Technician 
Who Needs Help?

Call the Alabama State Board of Pharmacy Wellness 
Program help line at 205/981-2273 or 251/866-5585. The 
Board Wellness Program e-mail address is bopwellness@
gmail.com. All communications are confidential.
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